Biblia od kuchni
Biblia od kuchni to kulinarna podróż przez sześć krain. Po świecie biblijnym, oglądanym przez pryzmat potraw, oprowadza nas o. Adam Szustak, a Karol Okrasa „komentuje” te historie swoimi nowymi autorskimi przepisami zainspirowanymi biblijnymi opowieściami.
Książka zawiera kilkadziesiąt przepisów przepełnionych wieloma cudami i niezwykłymi obietnicami. Dzięki ich spróbowaniu zasmakujesz obfitości i słodyczy oraz odkryjesz, czym jest ogromna miłość Pana Boga do nas.
Książka Szustaka i Okrasy odsłania nieznany duchowy wymiar kuchni ze szczyptą tajemnicy, która otwiera nas na nowe kulinarne doznania i niezwykłe działanie Pana Boga w naszym życiu.
Poznaj świat Biblii i Boże Serce od kuchni
Co się wydarzy, gdy dwaj Mistrzowie: Mistrz Słowa i Mistrz Gotowania, spotkają się i postanowią wspólnie zabrać nas do świata Biblii od strony kuchennych drzwi? Odpowiedź jest prosta: wydarzą się cuda! i będzie to prawdziwa niebiańska Uczta – którą teraz, dzięki zamieszczonym w książce przepisom, także i Ty możesz urządzić w swoim domu!
• Czy wiesz jakie znaczenie w Piśmie Św. mają produkty i potrawy, które znasz i jadasz na co dzień? (śmietana, mleko, sól, miód, itd).
• Jak Biblia przedstawia to, co spożywamy? Daj się zaskoczyć świeżością i ponadczasowym biblijnym spojrzeniem na jedzenie.
• Czy posiłki mają jakiś inny, duchowy, wymiar, na który nigdy nie zwróciłeś większej uwagi?
Sześć krain, czyli potrawy z Biblii wprost na nasze stoły
Zapraszamy Cię do poznania sześciu kulinarnych krain, zainspirowanych Biblijnymi historiami, w których dzieją się cuda dla ciała i dla ducha:
Kraina obietnic – w tej części poznasz m.in. obietnice życia ponad miarę, obietnicę krewetki, obietnicę wolności, a zasmakujesz takich niesamowitych potraw jak: Goła soczewianka, Musztarda gruszkowa z cebulą, czy Granatowe racuchy z miodem i pomoćką.
Kraina mlekiem i miodem płynąca – to kraina, jak sama nazwa wskazuje, w której dominuje mleko i miód, ale pojawiają się na stole również jajka, masło, śmietana i sery. Poznasz ich duchowe znaczenia, oraz zachwycisz się m.in. takimi potrawami, jak Spalona zołza, czy Śniadanie w chmurach.
Kraina obfitości – to kulinarna opowieść o miłości Pana Boga, który chce dać nam wszystko, czego nam brakuje. Poznając biblijne historie i potrawy z tej krainy, spróbujesz m.in.: Kurczę na dziko w kotle, Golonki korzennej z ciapkapustą i Darmowej zupy.
Kraina cudów – co musi się wydarzyć, abyśmy mogli doświadczyć w swoim życiu takich cudów, jakie widzieli Apostołowie? W podróży do tej krainy będą nam towarzyszyć m.in.: Niewędzona makrela, Rybki z kamienia, oraz Bezcenny sos z krewetek z makaronem i cukinią.
Kraina słodkości – w tym miejscu zatopimy się w słodkościach, otrzymanych z Bożych rąk, doznamy niezmierzonego dobra i szczęścia, jedząc przy tym: Figi zapiekane z boczkiem i miodem, Placki bananowe z rodzynkami, albo Orzechowca z buraka cukrowego.
Kraina miłosierdzia – to kraina, do której każdy człowiek od czasu do czasu potrzebuje się udać, bo to miejsce, w którym można polegać całkowicie tylko na Bogu, tu działa Jego miłość, gdy wszystko po ludzku zawodzi… Tu posmakujesz m.in. Wątróbki z truskawkami, Jabłecznika na żubrówce, aby na sam koniec poznać przepis na Cudowny chleb Izy.
Karol Okrasa
Pasjonat ze smakiem. Jedna z najbardziej lubianych osobowości medialnych. Jak sam o sobie mówi, jest urodzonym szczęściarzem, który z życiowej pasji uczynił sposób na życie. Swój sukces zawdzięcza ogromnej pracowitości i wyjątkowej konsekwencji. Chociaż z natury skromny, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kucharzy w Polsce, oraz laureatem wielu prestiżowych nagród i odznaczeń.
Profesjonalista i perfekcjonista w każdym calu, który lubi dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Z właściwą sobie młodzieńczą swadą, poczuciem humoru, zaangażowaniem i dbałością o formę przekazu zdradza tajniki gotowania i inspiruje widzów do tworzenia własnego kulinarnego świata oraz zachęca do czerpania przyjemności, tak z jedzenia, jak i gotowania.
Choć przyznaje, że głównym źródłem inspiracji jest dla niego tradycyjna polska kuchnia, to niepokorny duch każe mu szukać wciąż nowych smaków i odkrywać nowe dania. Jego podróże kulinarne owocują zaskakującymi potrawami, łączącymi smaki i aromaty, którymi oczarowuje swoich Gości i Czytelników.
Adam Szustak OP
Dominikanin, wędrowny kaznodzieja. Dzieli się Słowem Bożym z każdym, kto tego potrzebuje i wszędzie, gdzie jest taka możliwość… i robi to bardzo skutecznie. Intensywnie udziela się w Internecie prowadząc kanał YouTube „Langusta na palmie” z blisko 800 tys. subskrybentów.
Autor bestsellerowych nagrań i książek: Projekt Judyta, Projekt Jonasz, Wielka ryba, Z procą na olbrzyma. Lekcje Dawida i wielu innych.
Bardzo bliski nam człowiek, który pomimo swojej nieuchwytności, znajduje czas na kolejne, niezwykłe pomysły do zrealizowania i wspólne sushi.
42,90 zł